Rick (16), vanwege privacy niet zijn echte naam, liep vast op school, loog over zijn drugsgebruik waardoor er thuis steeds meer spanningen ontstonden. Na een avond “trippen” waarbij een vriend in het ziekenhuis belandde, was de maat bij Rick’s ouders vol. Hij kan tijdelijk bij zijn oma in huis wonen, maar ze had wel één voorwaarde: ‘Zoek hulp’. Dat deed Rick en niet veel later begon hij aan een coachingstraject bij GH Trainingsbureau. Rick woont ondertussen weer thuis en het traject heeft volgens hem zeker zijn vruchten afgeworpen.

Hoe ben je bij GH Trainingsbureau terecht gekomen?

“Op een avond rond Pasen vorig jaar hadden een vriend en ik samen drugs gebruikt. Dit viel niet goed en mijn vriend belandde in het ziekenhuis. Zo kwamen mijn ouders erachter dat ik drugs had gebruikt. Na een gesprek met mijn ouders ben ik voor 4,5 maand bij mijn opa en oma gaan wonen. Ik mocht blijven op de voorwaarde dat ik hulp zou zoeken. Mijn oma kende Gabor, zo kwamen we in contact.”

Vond je het op dat moment nodig om met iemand te praten?

“Nodig: Ja. Wilde ik het? Nee. Ik deed het voor het goede doel. Ik besefte wel dat het nodig was.” 

En hoe gingen die eerste gesprekken met trainer Gabor?

“De eerste gesprekken waren zwaar. Toen was alles heel nieuw voor me. Toen leerde ik Gabor beter kennen en hij mij, toen werd het persoonlijker, maar niet ongemakkelijk. Gewoon gezellig eigenlijk.”

Had je het gevoel dat je je trainer kon vertrouwen?

“Ja. Geen idee waarom eigenlijk, het voelde gewoon zo. Hij was heel eerlijk tegen mij, daarom moest ik ook eerlijk terug zijn. Nog steeds vertrouw ik hem blind.”

Paste zijn aanpak goed bij jou?

“Ja. De eerste paar maanden woonde ik nog bij mijn opa en oma. Die wonen in de buurt van een park. Dan gingen Gabor en ik rondjes lopen in de zon en praten. Dat was top. Gelukkig was het buiten want als ik binnen in een kantoortje moet zitten, dan voel ik me niet op mijn gemak. Buiten wel.”

Wat ben je over jezelf te weten gekomen?

“Ik ben veel opener geworden. Eerst loog ik veel en nu vertel ik altijd de waarheid. Ik praat veel meer met mensen. Ook op school, ik ben twee keer blijven zitten en dus een stuk ouder dan de mensen in mijn klas. In eerste instantie ging ik alleen met mijn eigen vrienden van een klas hoger om. Nu begin ik ook met de mensen uit mijn klas te praten en probeer ik het daarmee gezellig te hebben. Ook thuis, in het gezin is het een stuk gezelliger geworden. Ook nu ik niet meer blow, heb ik niets meer te verbergen. Alles ligt op tafel.”

“Nu ik niet meer blow heb ik niets meer te verbergen. Alles ligt op tafel”

Oud-deelnemer Rick

Kon je goed met je ouders praten over het coachingstraject?

“Ja, dat was allemaal bespreekbaar. Gabor kwam hier om de week, dan zaten mijn ouders er ook bij. Dan gingen we met z’n drieën of met z’n vieren praten. Of ik vertelde ze naderhand wat we allemaal besproken hadden en hadden gedaan. Zo waren we eigenlijk met z’n vieren bezig.”

Waren er destijds ook dingen die je lastiger vond?

“Het praten voornamelijk. Ik kan goed luisteren maar praat niet graag over mezelf. Dat vond en vind ik nog steeds heel moeilijk. Ik vind het niet lekker als het constant over mij gaat.”

Had je vooraf verwachtingen? Wat waren deze?

“Vooraf dacht ik dat ik een paar keer per week 1,5 uur in een kantoor zou moeten zitten. Gewoon praten enzo. Dat praten was ook zo, alleen was het de ene keer op kantoor en de andere keer liepen we buiten. We hebben ook nog kaartspelletjes gedaan, waar woorden op stonden. Dan moest ik aan de hand daarvan dingen over mezelf vertellen. Dat heeft me heel veel geholpen.”

Wat hoopte je zelf bereikt te hebben als het traject afgerond zou zijn?

“Dat het praten met mensen makkelijker zou gaan. Vooral thuis met mijn ouders. Dat was het hoofddoel. Daar is bijgekomen dat ik opener en eerlijker ben geworden. Het stoppen met blowen heeft ook heel veel geholpen. Ook door Gabor.”

Nu je dit al bereikt hebt, wat zijn je doelen voor komend jaar?

“Gabor en ik hebben een afspraak gemaakt. Ik weet namelijk al dat ik later in het leger wil maar daar moet ik eerst mijn school voor afmaken, en school is nou niet echt mijn favoriete ding. Ik moet dit jaar wel gaan halen, dan kan ik naar de vierde. Als ik dat gehaald heb kan ik naar de VEVA opleiding voor het leger. Als ik nog eens blijf zitten moet ik naar het MBO en duurt het nog langer.”

Heb je het gevoel dat het je nu gaat lukken?

“Ja, ik denk dat ik het wel ga halen. Ik ben nu veel bezig met school. Ik let beter op, ik maak mijn huiswerk en leer steeds meer. Qua cijfers is het nog niet wat nodig is om door te gaan maar het gaat steeds meer omhoog.”

Wat zou je jongeren die in dezelfde situatie zitten waarin jij toen zat, adviseren?

“Om hulp te gaan zoeken, want het helpt echt. Heel veel. Als je ergens mee zit dan moet je het gewoon aan iemand vertellen. Als je het alleen probeert te verwerken gaat het sowieso niet lukken. Je hebt iemand nodig om erover te praten. Ik zit zelf een stuk beter in mijn vel nu dus het is echt aan te raden. Je moet het natuurlijk wel zelf willen.”

Weten wat GH Trainingsbureau voor jou kan betekenen?

Neem contact op via ons contactformulier.