Voor de website van Gabor Helmer jongeren coaching nam Maaike Hoogenboom een interview af met oud-deelnemer Wesley (niet zijn echte naam) en zijn moeder. Wesley is 12 jaar, houdt van rugby, gamen en afspreken met vrienden. Via zijn vader kwam hij bij Gabor Helmer terecht omdat hij het verkeerde pad op dreigde te gaan. Hoe gaat het nu met hem? En wat heeft het coaching traject voor hem betekent?

Hoe ben je eigenlijk bij Gabor terecht gekomen?
Via mijn vader.

Kwamen je ouders met het idee of wilde je dit zelf ook?
Ik wilde het zelf ook wel.

En waarom wilde je dat?
Omdat ik een beetje het verkeerde pad op ging.

Waaraan merkte je dat je het verkeerde pad opging?
Ik werd brutaal tegen mijn ouders. Brutaler dan de gemiddelde puber. Moeder van Wesley: Als brugklasser op het VO waren jongens elkaar aan het ontdekken en aan het uitdagen. Na vier weken was hij al van school geschorst door een vechtpartij. De verkeerde jongetjes tegenkomen, denken dat dat je vriendjes zijn en uiteindelijk zijn dat de mensen die jou verlinken. Zij hadden een slechte invloed op hem.

Wanneer begonnen de problemen?
Zijn moeder: In eerste instantie zat Wesley op het reguliere onderwijs, maar in het laatste halfjaar van groep 8 is hij naar het speciaal onderwijs gegaan. Eenmaal daar is hij vaak van klas gewisseld. Er werd hem van alles beloofd wat niet is nagekomen. Eigenlijk wisten ze niet goed hoe ze met Wesley moesten omgaan.
Op het speciaal onderwijs kwam hij tot rust. Hij kwam in een klas met andere jonge kinderen met leerachterstanden of gedragsproblemen. Zijn klas was relaxt en zijn juf hielp hem goed. Op basis van zijn toets uitslagen kon hij toch naar het reguliere, voortgezet onderwijs. Enerzijds was dat heel fijn, wat hij kon het dus wel, maar achteraf gezien werd er toch te veel van hem gevraagd.

Wanneer begon het coaching traject met Gabor?
Zijn moeder: Vorig jaar september, Wesley was van school geschorst door een vechtpartij en zat vervolgens 18 weken thuis. Daarna is hij met Gabor een traject in gegaan.

“Anders dan de trainingen vanuit de gemeente heeft Gabor doorgezet…”

Moeder van oud-deelnemer Wesley.

Hadden jullie daarvoor andere hulpmiddelen ingeschakeld?
Zijn moeder: Ja, hij heeft al veel trainingen gehad vanuit de gemeente, waaronder competentie training, Beschermjassen en speltherapie. Dit vond hij allemaal niks. Ikzelf ook niet, want het hielp hem niet verder.

In welk opzicht verschilde Gabor’s aanpak met dat van een gemeente?
Zijn moeder: Anders dan de trainingen vanuit de gemeente heeft Gabor doorgezet en hem het gevoel gegeven dat hij gewaardeerd wordt voor wie hij is. Hij is daardoor sterker geworden. Dat gevoel had ik bij andere trainingen niet. Vroeger zei hij nooit “sorry” nu kan hij zijn fouten inzien, daarop terugkomen en bijvoorbeeld een knuffel geven. “Zo heb ik het niet bedoeld mama.” Op de basisschool had hij dat totaal niet.

Was je blij met Gabor als coach?
Ja.

Hoe vond je de coaching gesprekken met Gabor?
Zijn moeder: Soms waren de gesprekken wel zwaar voor hem, omdat hij met zichzelf geconfronteerd werd. Dan werd er tijdens de coaching en video opname gemaakt en zag hij zichzelf terug. Hoe hij dan deed en hoe zijn reacties waren. Soms had hij ook ‘vries’ momenten, waarop hij het antwoord even niet wist. Hij heeft er wel super veel van geleerd. Hij heeft o.a. geleerd hoe hij moet reageren als hij even vastloopt.

Waarom paste Gabor’s aanpak bij jou?
Omdat ik hem vertrouwde.

Wat was voor jou het moeilijkste moment tijdens de coaching?
Zijn moeder: Soms als hij boos was vond hij dat wel lastig als ie ook nog met Gabor moest afspreken. Wesley heeft heel veel teleurstelling moeten verwerken. Met hoe dingen gegaan zijn. Gelukkig herkende Gabor zijn gedrag, hij prikte door die boosheid heen en switchte dan van onderwerp. Gabor wist precies hoe hij Wesley. op zo’n moment moest behandelen. Als hij boos was of verdrietig. Een paar keer ging zijn vader ook mee naar de coaching sessies. Omdat er veel boosheid was vanuit Wesley naar zijn vader toe. Met behulp van Gabor zijn er dingen naar elkaar uitgesproken. Uiteindelijk moet hij het nu zelf doen.

Als je nu boos bent, pak je dat anders aan dan voorheen?
Ja, ik houd nu vaker mijn mond en loop weg van de situatie voordat het uit de hand loopt. Normaal gesproken zou ik iemand in elkaar meppen, dat heb ik vaak genoeg gedaan.

Ga je nu nog met dezelfde vrienden om?
Ja en met nieuwe vrienden. Er is wel een deel van het voortgezet onderwijs weg nu.

Kreeg je ondersteuning van je ouders en van school?
Ja, van mijn ouders, mijn moeder ging iedere week mee naar de coaching sessies. Dat vond ik wel fijn.

Heb je dat al toegepast?
Zijn moeder: Hij valt af en toe terug, maar hij kan het wel. Het toepassen van zijn nieuwe vaardigheden is nog niet nodig geweest. Hij zit in de klas met maar 4 leerlingen en ieder doet zijn eigen ding. Er kan geen spannende situatie ontstaan want de leraren zitten er bovenop.

Zou je het andere aanraden?
Ja, eén van mijn vrienden heeft zelfs al eens een sessie bijgewoond. Zijn moeder: Gabor en hij hebben nog steeds veel contact via de app en hij checkt af en toe in om te kijken hoe het met Wesley gaat. Het traject is afgerond en nu moet hij het zelf doen.

Weten wat Gabor Helmer voor jou kan betekenen?

Neem contact op!