Jasper (19), vanwege privacy niet zijn echte naam, zit in het eindexamenjaar van VWO. In dit laatste jaar kwam er veel op hem af. Hij zag door de bomen het bos niet meer en had iemand nodig om orde in de chaos te scheppen. Zodoende trok hij zelf aan de bel. Na het coaching traject weet Jasper beter waar zijn prioriteiten liggen en heeft hij zijn motivatie voor school weer teruggevonden. 

Hoe ben je bij GH Trainingsbureau terecht gekomen?

“Op dit moment zit ik in het examenjaar van VWO. Dat was heel veel in één keer. Ik zag gewoon door de bomen het bos niet meer en liep daardoor een beetje vast. Ik ben toen naar mijn mentor toe gegaan met vragen. Die verwees mij door naar iemand binnen mijn school die op zoek gaat naar passende hulp. Zodoende ben ik bij Gabor terecht gekomen.” 

Om welke reden had je hulp gezocht?

 “Het ging gewoon even niet zo goed met alles. Op school en ook thuis liep het niet zo lekker. Ik was toen op zoek naar iemand waar ik dat mee kon bespreken. Ik had niet echt iemand in mijn omgeving om mee te praten. Daarnaast wilde ik begeleid worden met bepaalde zaken. Dat was de reden dat ik opzoek ging naar hulp.” 

Waar wilde je zelf vooral aan werken?

“Ik wilde werken aan mijn intrinsieke motivatie, met name voor school. Hoe kan ik alles blijven overzien? En wat motiveert mij? Ik was ook opzoek naar balans. Balans tussen de dingen die ik voor school moet doen en al het andere dat ik wil doen. Dat zijn de twee voornaamste thema’s waar ik aan gewerkt heb en waar ik het meest aan heb gehad.” 

Hoe vond je de coaching gesprekken met Gabor? Had je het gevoel dat je je trainer kon vertrouwen?

“Ik vind coach Gabor sowieso een aardige vent. Heel open, dat kan ik wel waarderen. Ik was in het begin een beetje sceptisch. Dat lag niet aan Gabor maar aan mezelf. Ik ben altijd een beetje voorzichtig met hulpverlening, dat heb ik namelijk best veel gehad in mijn leven. Ik ga daarom niet altijd vol vertrouwen naar mensen toe. Maar ik denk dat Gabor daar goed mee om kan gaan. Hij liet mij vooral zelf het tempo bepalen, dat was ook fijn. Op een gegeven moment vertrouwde ik hem. Toen was er wel een vertrouwensband en werden de gesprekken ook effectiever.” 

Je hebt dus al ervaring met andere vormen van hulpverlening. Wat maakte de gesprekken met Gabor anders dan de hulp in het verleden? 

“Gabor legt veel verantwoordelijkheid bij jezelf neer. Hij liet mij zelf nadenken over hetgeen waar ik het over wilde hebben. In plaats dat er een hulpverlener aan tafel komt zitten die mij gaat vertellen wat we gaan bespreken. Daar doet Gabor niet aan. Hij vraagt jou waar je het over wilt hebben en hoe je dat wilt bespreken. En dat op jouw eigen tempo. Dat is top.” 

Wat ben je over jezelf te weten gekomen?

“Ik had altijd het gevoel dat ik weinig motivatie had voor school. Ik had een beetje het gevoel dat ik weinig motivatie had in het algemeen. Gabor heeft mij het inzicht gegeven dat ik niet per sé weinig gemotiveerd ben maar gewoon weinig motivatie heb voor dingen waar ik het niet mee eens ben of waar ik geen zin in heb. Als ik dingen doe die ik wél leuk vind, dan ben ik juist heel gemotiveerd. Dat is wel een prima inzicht. Dat gaf me een beter gevoel.” 

“Hij heeft me inzichten gegeven waar ik veel houvast aan heb. Wat dat betreft heb ik het gevoel dat zijn hulp het doel heeft bereikt.”

Oud-deelnemer Jasper

Wat was een echte eyeopener voor jou?

“Ik werd wel een beetje wakker geschud met mijn uitstelgedrag. Dat heeft Gabor mij flink laten inzien op een goede manier. Dat was ook echt even nodig die wake up call. Ik kan het maar beter gewoon gespreid doen dan de avond van tevoren.” 

Je had dus last van uitstelgedrag, hoe pak je dat nu anders aan? 

“Gabor heeft wel eens tekeningen op het bord gemaakt om dingen te visualiseren. Dat zie ik elke keer weer voor me. Hij vraagt me dan bijvoorbeeld: Wanneer ga je beginnen met leren voor je toetsweek? Ik geef hem dan een schatting. Zo heb ik een soort van verantwoording naar hem toe, omdat ik dat tegen hem heb gezegd. Dus, ik maak niet echt een afspraak met hem maar ik hou me er wel graag aan omdat ik dat tegen hem heb gezegd. Dat is ook wel een motivatie om het te doen. Ik denk dat ik ook minder ga uitstellen, omdat we aan mijn intrinsieke motivatie hebben gewerkt. Hierdoor ben ik gemotiveerder voor school en stel ik minder uit.” 

Heb je bereikt wat je wilde bereiken?

“Ja, alleen had ik van tevoren niet een heel helder beeld van waar mijn problemen vandaan kwamen. Alleen ik denk dat het gewoon een mix was van verschillende dingen. Uiteindelijk vroeg ik vooral om begeleiding en iemand om mee te praten. Dat is gelukt want ik heb wel degelijk begeleiding ervaren van Gabor. Hij heeft me ook zeker inzichten gegeven waar ik veel houvast aan heb. Wat dat betreft heb ik wel het gevoel dat zijn hulp het doel heeft bereikt.” 

Zijn er delen van het traject die je nu anders zou doen?

“Nee ik denk het niet. Dat komt vooral omdat Gabor veel verantwoordelijkheid bij mij heeft neergelegd. Ik heb zelf heel veel in de hand gehad, waardoor ik heb besproken wat ik had willen bespreken. Het ging ook op mijn tempo en op de manier waarop ik het fijn vond. Ik zou er zeker niet iets aan willen veranderen.” 

Hoe ga je nu verder?

“De eyeopeners en gesprekken vergeet ik natuurlijk niet. Dat is iets wat mij bijblijft en wat ik doorgaans probeer toe te passen. Ik hoop dat het allemaal komend jaar wat rustiger wordt en dat ik wat minder die vraag heb naar begeleiding, dat alles een beetje op zijn plek valt. Voor mijn gevoel heeft Gabor mij wat missende blokjes in het geheel gegeven.” 

Weten wat GH Trainingsbureau voor jou kan betekenen?

Neem contact op via ons contactformulier.